Čas v pogledu

→ plesna predstava

Umetniška vodja projekta Snježana Premuš je delo Čas v pogledu razvila v okviru plesno raziskovalnega projekta Fizične manifestacije, ki ga razvija od leta 2012,  kot osebna raziskava, kakor tudi kolektivno polje so-delovanja in so-ustvarjanja. Na to vpliva tudi kako umetnica razume telo ter gibanje: kot pogoj in posledico. Čas igra pri tem ključno vlogo. Šele čas nas pripelje  v proces, v podobe, ki jih lahko razumemo kot utelešeno gibanje skozi čas. Podobe, ki ne reprezentirajo, temveč manifestirajo svoje notranje realizacije. Nujnost, ki je rojena iz pozornosti in predanosti izrazu, ki išče svojo pot.

Vsak nov motiv se formira skozi proces, skozi čas in s tem tudi opazovanje postane proces.
Snježana Premuš

27. 5. 2023, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
/ plesna predstava, premiera/

→ kratki plesni film

Film »Čas v pogledu« upošteva vse ključne elemente (čas, prostor in energijo) plesnega filma, ki jih s svežim pristopom nadgradi v avdiovizualno poslastico.
Matjaž Mrak

Čas v pogledu, kratki plesni film, ki je nastal v sodelovanju avtoric Snježane Premuš in Hane Vodeb in je uvrščen v program Večerov plesnega filma v organizaciji Plesnega Teatra Ljubljana in Slovenske kinoteke.

Čas v pogledu je film, ki dobesedno podaljšuje čas pogledu, ko na skrbno izbranih delih ukine vse moteče elemente (zvok/ton), se deloma posluži tudi rahlo upočasnjenega posnetka in s tem gledalcu na nevsiljiv način ponudi več »fiktivnega« časa namenjenega opazovanju. Posledično gradi na dih jemajoči napetosti…

Prav na tem mestu gre poudariti razliko med klasičnimi plesnimi filmi pri katerih kamera narekuje pogled, tu pa je gledalcu prepuščeno kako bo fokusiral in katero smer gledanja bo izbral. Na pogled morda kaotično, a kaj kmalu opazimo (vidimo), da je vse v harmoniji; logično ter skrbno premišljena vizualna krajina, ki te od začetka do konca filma drži v napetosti.

8. 2. 2023, Večer plesnih filmov,  Slovenska Kinoteka
/ kratki plesni film /