Dotik Tkivo Tkanina

Avtorici Premuš in Bornšek bosta predstavili na mednarodni konferenci, Geneva New York, kratki plesni film z naslovom Dotik Tkivo Tkanina in predavanje Površine: Prehodi do drugega. Sledi predstavitev plesne instalacije v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana

→ predavanje

POVRŠINE: PREHODI DO DRUGEGA

Različne površine in njihove prepletene strukture ter fluidni med prostori, ki jih bomo razprli in nudijo več kot le občutek površja, skozi katera se človek obrne proti drugemu; so matrice za komunikacijo, negovanje in ustvarjalno sfero transformacije skozi razlikovanja in združevanja. Občutek membran in tekočin, ki so njihovo prvo okolje (in naše kože kot končne fizične membrane našega organizma) prinaša občutek avtonomije, možnost povezovanja in sposobnost zadrževanja pozornosti v notranji in zunanji pogled. Udeleženci so povabljeni, da začutijo ta prostor odzivnih sposobnosti.V drugem delu udeleženci nadalje raziskujejo odnosnost skozi gibanje: dotik (roke, tkanine itd.) v kombinaciji z risanjem s svinčnikom in papirjem. Ta proces podpira nastanek asociativnega imaginarnega sveta skozi izkušnjo dotika in prisotnosti, ki se odpira skozi pred-refleksne vzorce.

21. 6. 2023 ob 17h (EDT) / ob 23h (CET)
On Site, Geneva New York
Mednarodna konferenca Being with
→ povezava

→ kratki plesni film

DOTIK TKIVO TKANINA

V plesnem projektu v letu 2022 se soavtorici poglobita v samo naravo komunikacije, ter nato material v letu 2023 prevedeta skupaj z režiserko Hano Vodeb in snemalcem Domnom M… , v kratki plesni film. Zavedata se, da primarni odnos gradimo skozi dotik, ki ga razumeta v najširšem pomenu. Njun duet odpira prostor, kjer komunikacija »stopi« iz vsakdanje linearnosti. Njuna prisotnost se razteza skozi drugo in sledi toku stanj, ki se porajajo skozi fluidnost ter raziskovanja meja. V tem dialogu se morata prilagajati, odpreti čute in omogočiti odzivnost, ki lahko teče v več smeri hkrati. Kje se eno konča in drugo začne? Kako se ustavi? In kdaj se preobrazi v novo stanje skupnega trenutka.

22. 6. 2023 ob 19.30h (EDT)
On Site, Geneva New York
Mednarodna konferenca Being with
→ povezava

Streaming videa bo na voljo mesec dni o dogodku. Več informacij kmalu.

22. 6. 2023 ob 19h
Festival LENT, LGM, Maribor
→ povezava

→ plesna instalacija

“Dotik izzove ločenost med mano in tabo in daje možnost ustvarjanja tretjega prostora.

Tretja oblika predstavitve projekta se bo odvila v obliki instalacije. Obiskovalci so povabljeni v 20 minutni okvir, kjer se v svojem času  posvetijo večplastno oblikovanem prostoru, ki združuje vse tri aspekte predstave: telo – tkanina – zvok.

V subtilnem instalacijskem prostoru, ki ga bodo zgradile ustvarjalke Snježana Premuš, Anja Bornšek, Špela Škulj in Ida Hiršenfelder skupaj z obiskovalci gradimo in širimo dialog v različne sfere »dotika«: oprijemljivo, zaznano/čuteno, materialno/minljivo, intimno/skupno.

4. 7. 2023 ob 19h / 19.30h / 20h / 20.30h
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

→ delavnice

DOTIK – PROSTOR – PROCES
delavnica – laboratorij – razgovor

Snježana Premuš in Zrinka Šimičić Mihanović že 4 leta vztrajno gradita povezavo med somatsko – plesnimi ustvarjalci in umetniki, skozi predstave, simpozije ter delavnice.

V letu 2023 nadaljujeta z vprašanjem kako se koreografske prakse povezujejo s somatskimi pristopi, kar sta uspešno pričeli v letu 2022 v okviru Somuhut v Zagrebu.

Izmenjava bo trajala dva dni.

Vabljeni plesalci, somatski raziskovalci, ter vsi ki vas zanimajo telesna raziskovanja.

So-avtorici in izvajalki: Snježana Premuš in Zrinka Šimičić Mihanović

7.-8. 7. 2023
7. 7. / 17h-20h
8. 7. / 10h-13h
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana