Dialog#2: Za-mišljen

Delo je drugo v ciklu projektov Dialogi, ki jih je Snježana Premuš pričela razvijati v letu 2022. V središču zanimanja avtorice je organizacija in razvoj sistema povezav besednih in akustičnih asociacij z gibalnimi. V letu 2023 postavljeni principi med seboj prepletenih “dialogov” med obema akterkama in zvočnih krajin predstavljajo izhodiščni material, kjer se predloženi elementi in telo lahko vedno znova oblikujejo v trenutku nastajanja kot materija, ki jo lahko “za-mislimo/re-imagine”, ponovno do-mislimo in preobrazimo v nove odnose, podobe. Tako nastajajo časovni loop-i, ki nas vračajo v različne začetke, čeprav nikoli nismo več v isti točki, kot smo bili prej: ponovno premisliti – vzeti v obzir – preveriti – ponovno obiskati – redefinirati – videti v drugačni luči – oziroma na svež način itd.

Tako telesa ne zasnuje kot sekundarnega mikroprostora, v katerem se šele naknadno, skozi procesiranje družbenega ali psihološkega sebstva, izrisujejo inherentne omejitve (makro)družbenega, ampak kot prvotno omejitev, katere sprejetje šele ponuja prostor za osvoboditev, posledično pa tudi za drugačno zamišljanje družbenosti.

Sotočje stabilnih struktur, Jaka Bombač, SIGledal 2023

→ predstava

ZA-MIŠLJEN »PLESNA PREDSTAVA«

V sodelovanju s plesno ustvarjalko Tino Valentan v Dialogu #2, razpira idejo spomina in ranljivosti dojemanja trenutka in njegove minljivosti v kontekstu umetniške uprizoritve. Vzporedno raziskuje načine organiziranja sekvenc skozi repertoar podob trenutnega intuitivnega prostora akcija – odziv, kjer se odvijajo (kratkoročni) spominski odzivi.

Umetniška vodja in koreo-režija: Snježana Premuš / soustvarjalki in izvajalki: Snježana Premuš in Tina Valentan / glasba: beeplip / svetlobno oblikovanje: Fabio Bozzetta / kostumografija, prostor: Ajda Tomažin / fotografija: Marcandrea / video dokumentacija: Inan Sven Du Swami / produkcija: Barbara Zonta / stiki z javnostjo: Urška Comino / produkcija: Zavod Federacija Ljubljana / koprodukcija: Bunker, Ljubljana / partner: JSKD RS / rezidenca: Kreativni center Krušče / projekt je podprlo: Ministrstvo za Kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

22. in 23. 6. 2024 ob 20h
/ plesna predstava /
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

→ povezava