Čas v pogledu: Asimetrija objema

Snježana Premuš

Snježana Premuš delo Čas v pogledu razvija od leta 2020. Avtorica razume telo ter gibanje: kot pogoj in posledico. Čas igra pri tem ključno vlogo. V letu 2024 je v ospredju gesta OBJEM, ki avtorico pritegne kot temeljna, elementarna gesta, ki je globoko zakoreninjena v človeški izkušnji in je lahko obenem dobesedna in figurativna.

Vsak nov motiv se formira skozi proces, skozi čas in s tem tudi opazovanje postane proces.
Snježana Premuš

Vabljeni v prostor, kjer se OBJEM razpre v časovno – prostorski kontinuum prihodov in odhodov, ki oblikujejo, intenzivnost tega trenutka tukaj in zdaj.. Emocionalna preprostost objema se spreminja v različne kompleksnejše krajine, v katere se sedimentirajo nelinearni pomeni, ki se lahko razprostrejo pred nami, šele ko jih začnemo brati skozi svojo izkušnjo gledanja in so-prisostvovanja.

Kot bi se zemlja zvila, da bi me objela.
Susan Griffin

Telo stoji pred svetom in svet pokonci pred njim, med njima pa obstaja odnos, ki je odnos objema.
Merleau-Ponty

Vodja projekta in koreografinja: Snježana Premuš  / Plesalke: Tina Benko, Ema Križič  Alenka Herman, Anja Mejač, Snježana Premuš, Kristina Rozman, Liza Šimenc / Glasba in izvedba: Ida Hiršenfelder / Video: Hana Vodeb / Kamera: Lina Pavlin / Fotografija: Marcandrea / Producentka: Barbara Zonta / Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana  v sodelovanju z MGML  / Projekt so podprli: Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana / Odnosi z javnostjo: Urška Comino

5. 10. 2024, 17–18.15h
/ plesna instalacija /
Mestni muzej Ljubljana, Atrij
vstopnina: 5 € (za DSPS člane kulturni evro: 2 €)

Asimetrija objema / prepuščanje

Snježana Premuš in Zrinka Šimičić (mednarodno sodelovanje)

Po uspešnem sodelovanju v Ljubljani in javnem dogodku v Plečnikovem avditoriju v avgustu 2024 nadaljujemo so sodelovanjem ( 27.-28.9.2024) v Zagrebu.

Izhodišče je telo in njegova meja, membrana, ki ločuje in povezuje, ki definira prostor in ga odpira drugemu skozi dotik in objem.

Vodji projekta in koreografinji: Snježana Premuš in Zrinka Šimičić / Plesalke: Tina Benko, Ema Križič  Alenka Herman, Lana Hosni, Kristina Lovrić, Anja Mejač, Snježana Premuš, Kristina Rozman, Liza Šimenc, Zrinka Šimičić  / Produkcija: Barbara Zonta / Koprodukcija: Zavod Federacija Ljubljana, Multimedijalna Koliba Zagreb / V sodelovanju z Grafičnim bienalom Ljubljana  / Projekt so podprli: Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije in Ministrstvo za Kulturo Republike Hrvaške, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Zagreb

28. 9. 2024, 17–18.30h
/ Festival Improspekcije 2024 /
Plato MSUM, Zagreb