ČAS V POGLEDU

9. 2. 2023 ob 20h / 4. Večer plesnega filma / Kinoteka Ljubljana
27.-28.11. 2022 / Tala Ple(j)s, organizacija SomaHut 2022, Zagreb

 “Vsak nov motiv se formira skozi proces, skozi čas in s tem tudi opazovanje postane proces.”  Snježana Premuš

Umetniška vodja projekta Snježana Premuš je delo Čas v pogledu razvila v okviru plesno raziskovalnega projekta Fizične manifestacije, ki ga razvija od leta 2012,  kot osebna raziskava, kakor tudi kolektivno polje so-delovanja in so-ustvarjanja. Na to vpliva tudi kako umetnica razume telo ter gibanje: kot pogoj in posledico. Čas igra pri tem ključno vlogo. Šele čas nas pripelje  v proces, v podobe, ki jih lahko razumemo kot utelešeno gibanje skozi čas. Podobe, ki ne reprezentirajo, temveč manifestirajo svoje notranje realizacije. Nujnost, ki je rojena iz pozornosti in predanosti izrazu, ki išče svojo pot.

Predstava je bila povabljena na Festival Improspekcije, a je zaradi bolezni odpadla. Izvedli smo jo v okviru mednarodnega sodelovanja med Zavodom Federacija Ljubljana in Multimedijalno kolibo Zagreb, v okviru programa SomuHut 2022.

SomaHut 2022,  → Tala – Ple(j)s,  → Improspekcije 2022

Film »Čas v pogledu« upošteva vse ključne elemente (čas, prostor in energijo) plesnega filma, ki jih s svežim pristopom nadgradi v avdiovizualno poslastico.  Matjaž Mrak

Čas v pogledu, kratki plesni film, ki je nastal v sodelovanju avtoric Snježane Premuš in Hane Vodeb in je uvrščen v program Večerov plesnega filma v organizaciji Plesnega Teatra Ljubljana in Slovenske kinoteke.

Čas v pogledu je film, ki dobesedno podaljšuje čas pogledu, ko na skrbno izbranih delih ukine vse moteče elemente (zvok/ton), se deloma posluži tudi rahlo upočasnjenega posnetka in s tem gledalcu na nevsiljiv način ponudi več »fiktivnega« časa namenjenega opazovanju. Posledično gradi na dih jemajoči napetosti…

Prav na tem mestu gre poudariti razliko med klasičnimi plesnimi filmi pri katerih kamera narekuje pogled, tu pa je gledalcu prepuščeno kako bo fokusiral in katero smer gledanja bo izbral. Na pogled morda kaotično, a kaj kmalu opazimo (vidimo), da je vse v harmoniji; logično ter skrbno premišljena vizualna krajina, ki te od začetka do konca filma drži v napetosti.

Večer plesnega filma

ČAS V POGLEDU
Umetniško vodstvo in režija principov: Snježana Premuš
Nastopajoči in soustvarjalci: Anja Bornšek, Tina Valentan
Glasba in izvajanje: Boštjan Perovšek
Svetlobno oblikovanje in izvajanje: Špela Škulj
Video/instalacijski material: Hana Vodeb / Tadej Vintar
Fotograija: Marcandrea
Študijska skupina: B. Robinson, A. Mejač, T. Podobnik, A. Herman, T. Rozman, T. Benko, L. Šimenc, P. Crnkovič, E. Hadžialjević, T. Koščak, T. Pristolič, N. Barriuso
Produkcija: Zavod Federacija
Partner: Bunker
Avtorski projekt je del programskega sklopa Creative Crossroads (cycle 1) v okviru programa Long life burning (EU program Ustvarjalna Evropa).
Projekt so podprli: Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana