ORIGAMI

27. in 28. 1. 2023 ob 19h / likovno uprizoritvena študija / Stara mestna elektrarna, Ljubljana

Projekt Origami uporabi procesnost vzpostavljanja/nastajanja likovne situacije v uprizoritvenem kontekstu, zato je format dogodka poimenovan likovno uprizoritvena študija. S soočanjem gibanja teles, materiala in prostora, Origami stremi k uprizoritvi, v kateri šest akterjev, s svojimi akcijami ter koordinacijo svojih poti gradi in modulira izbrano materijo; jo razgrne, prepogiba, preobrača, guba, vpne in razpira. Trajanje in procesualnost posamezne faze spreminjajoče se skulpture ponuja preprosto, a izmuzljivo metaforo – vse se spreminja in modulira, nič ni stalno, pa vendar ima v svojem fluxu tudi majhne mikro obstanke, ki ponudijo izhodišče za naslednjo modulacijo. Trajanje je neposredno povezano z gibanjem snovi; trajanje vzpostavljanja površine, prepogibanja, lepljenja, oblikovanja. Koreografijo preobražajo v teren za vznik likovnih situacij, saj je gibanje teles, v tej študiji, v prvi vrsti v funkcionalni vlogi pregibanja površine, pri čemer se ohranja določena ‘ranljivost’, živost in odprtost odrske situacije. Na drugi strani se vzpostavlja koreografija, ki se od te akcije odlepi, postane avtonomna partitura preko relacije poetike telesa s prostorom in zvokom.

Gibanje teles, materialov, svetlobe in zvoka, vstopa v raznovrstne asociativne tvorbe, s čimer nagovarja imaginacijo gledalcev in ponudi prostor za asociativno nizanje impulzov.

Koncept in koreografija: Andreja Rauch Podrzavnik
Oblikovanje prostora: Peter Rauch
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
Oblikovanje giba: Katja Legin, Bojana Robinson, Andreja Rauch Podrzavnik
Glasba: Josip Maršić
Soustvarjanje in zvedba: Katja Legin, Bojana Robinson, Andreja Rauch Podrzavnik, Peter Rauch, Jaka Šimenc in Josip Maršić
Fotografija: Peter Rauch
Produkcija: Federacija
Koprodukcija: Bunker, DUM društvo umetnikov